Membres de la Colla de Diables de Gelida assisteixen a la jornada de formació per adaptar-se a la normativa europea

2 02 2011

Dissabte al matí a l’Escorxador de Vilafranca es va dur a terme la jornada formativa per a responsables de grup de consumidors reconeguts com a experts, és a dir responsables de colles de diables, bestiari de foc i altres. Una sessió que va aplegar uns 150 participants representants de les colles de la comarca de l’Alt Penedès, entre els quals hi havia 9 membres de la Colla de Diables de Gelida (3 dels diables, 3 del drac i 3 de la colla infantil).

De fet, l’alta participació era una mostra de l’interès que ha despertat aquesta qüestió, però sobre tot pel que a finals d’any serà d’obligat compliment per a tots aquests grups.La sessió la va obrir Salvador Palomar, de l’Associació Carrutxa dedicada a la recerca i investigació de la cultura popular. La seva intervenció es va centrar en fer una introducció a la història de la pirotècnia i la seva funció dins dels cicle festiu a casa nostra. Palomar destacava que el foc te un paper molt important en el nostre cicle festiu, i posava com a exemple Vilafranca amb el Drac que és tot un referent a nivell històric; o els balls de diables del Penedès que són també un model de la recuperació del ball parlat.

La directiva que regularitza la utilització dels elements de foc prové d’Europa, i segons comentava Palomar es va fer amb la millor intenció, però amb el desconeixement de les nostres tradicions festives.

Sobre aquest punt parlava també Joan Bigaire, de l’Associació de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya i tècnic de protecció civil de l’Ajuntament de Vilafranca, que apuntava que la feina que s’estava fent en aquests moments era fruit precisament de l’adaptació d’aquesta normativa feta des d’un punt de vista del nord d’Europa a la realitat més mediterrània de casa nostra. De fet, com es fa amb moltes altres directrius europees.

Tot plegat, com va quedar palès amb aquesta sessió, s’ha mirat de solucionar des de l’estat espanyol amb la creació d’aquesta figura de Responsables de grup de consumidors reconeguts com a experts. Els assistents de fet eren responsables i caps de colla d’aquestes formacions, que després hauran d’estendre els seus coneixements a la resta de membres dels seus col·lectius.Dissabte es van fer sessions a Vilafranca i Vilanova, en els propers mesos se n’han de fer també a Sant Sadurní i arreu del territori català per anar donant les nocions necessàries per adaptar-se a la normativa europea.

[font: http://www.rtvvilafranca.cat]


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: